Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2016 15:34 - Социални причини за падането на правителството, или за проблемите на статистиката у нас
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 544 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Колеги, днес ме шашардисаха с новината, че през 2016 година в България са се родили най-малко деца, "изобщо, "исторически рекорд"". Като разгърнах наслуки и за проба "Стандарт" - а, видях, че пишат на 7-ма, дето наистина било, от бтв сметнали, че децата през 1950 г. ,новородени, били 182 571, а през изминалата година 59 633, като дори през 1997 г., когато едвам оцеляхме в гладната година и навън хептен не се мяркаха детски колички, поне аз не помня такова нещо, колеги (имаше едни времена, когато беше много трудно да се види бременна на улицата тук, при нас в Карлово),  та тогава децата били 64 125 родени живи. Брей, страшна статистика, те от статистиката предупредиха за нея още миналата година, ама тази явно и журналистите разбраха... Какво са разбрали, да кажат историците, колеги, не мислим, дето през 1950 г. свършва Втората Световна война, а и е всеизвестно, че данните за българската статистика, вкл. за новородените от този период (такова, петдесетте години и шестдесетте) се влияе силно от смъртта на другаря Сталин, след която нашият естествен прираст тръгва рязко нагоре. За жалост, това от медиите не го знаят, тяхната памет е къса. Ама чак пък да не знаят кога свършва Втората Световна война, от миналата година плашат хората, че раждаемостта била под тази на Втората Световна, а статистиката за тогава - от 1950-та... Така става, когато от статистиката си мълчат и не казват нищо, а трябва, а трябва, щом са събирали изобщо данни тази година, трябва да кажат и нещо. 
И че преди нея, преди 1950-та,  има такова, държава... Има, ама нейната статистика, май, я има (отчасти) само в международните анали за загиналите във войните, колеги, те са неизтриваеми). Ето, цял свят че помни, ако иска, и че знае, че еди колко си души български войници са загинали във войната, нищо, че ние ще им бишнем паметниците насред София). 
Иначе,колеги, всички знаем, че причините за катастрофалните показатели на статистика "родени живи деца" се дължат на причини, които са започнали да действат и продължават да действат още от 80-те и 90 - те години на ХХ в, това го пишеше в моя учебник по география). Към тях се добавя международното положение), и нежеланието на отговорните фактори да си свършат работата - на лекарите да лекуват децата и родилките, и да пазят женското и мъжкото здраве, на чиновниците да създават и спазват собствените си политики за подкрепа на раждаемостта, за да се стигне дотам, че обществото вече спокойно посреща вече втора година въпросните данни, без да му мигне окото. 
В т.ч. бих желала да завърша с оня славен анекдот, който вече описах тук, разказан публично от г-н Христо Войняговски, емблематичен бивш кмет на гр. Карлово, който казваше, че през "Ония години" дошли някакви хора от София да посетят къщата на д-р Иван Богоров в Карлово, а тогавашният кмет се почесал по главата, помислил, па им рекъл: 
- Чакайте малко сега, че аз за такъв доктор в болницата не се сещам, ама ще звънна в Родилния дом, да питам там дали нямат ...". Някога, родилният дом се е помещавал в днешната туристическа спалня в града, хе, колко народ е роден там, поне до 60-те, 70-те години... 
Много ми се искаше, колеги, да напиша тук имената на прокурорите, които са подновили делото (поне така ми се стори преди дни, когато прочетох новината в дира, е, не можах да я намеря в потока им) за смъртта на някоя от скандално починалите през последните години родилки, но не успях. Ходих и на сайта им на СГС, но пък техните новини на "актуално" са доста стари, не знаят с какво да се рекламират, хората, нямат желание ли, не зная. 
Хайде, песнята за поздрав, и наздраве). 











Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1660747
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930