Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2016 17:19 - Карловки. Ана Кузманова. Малко снимки.
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 858 Коментари: 0 Гласове:
0



 Ана Кузманова Лазарова е родена на 12 юли 1875 г. в семейството на Неда Генова Лазарова и карловския търговец на шаяк и гайтани Кузман Димов Араплиев, обесен от турците по време на Страшното през 1877 г. Първоначално учи в родния си град, а после постъпва в девически пансион в София. Проз 1895 г. завършва педагогически отдел на Софийската девическа гимназия. Връща се в Карлово и до 1930 г. работи като учителка. През този период тя развива активна обществена дейност като членка, секретарка и председателка на Женско дружество "Възпитание". 
В годините между двете световни войни тя става известна и като наследница и последна собственичка на т.н. Бял двор - къщата и градината, създадени в двора на карловския род Гешевци от Гено Лазаров и сина му Христо Лазаров. Белият двор, като една от забележителностите на Карлово е популяризиран от художника Никола Танев, който често гостува на Кузманови и рисува дома й....
На 18 март 1958 г., седмица преди смъртта си, Ана Кузманова завещава Белия двор на държавата с условие в първия етаж от къщата да се устрои градски културно-исторически архив на Карлово, където да се съберат всички нейно проучвания (бел. Е.Н. - Ана Кузманова е летописец и историк, един от най-близките сътрудници на краеведа Христо Фъргов, както е отбелязано по-долу в анотацията; текст, който ще пропусна). Тя е автор на монографиите (останали в ръкопис) История на Карлово, История на Женското дружество "Възпитание" в Карлово, Бележки по история на Възраждането в България. Много нейни трудове, снимков материал, документи, кореспонденция, преписи, извадки и спомени се съхраняват в Историческия музей в Карлово...
Носител е на орден "Кирил и Методий". 
Умира в Карлово на 25 март 1958 г. на 83 - годишна възраст. 
(из кратка анотация на биографични данни за живота на Ана Кузманова, поместени на корицата на нейната книга).

Снимките са част от документалното наследство на Ана Кузманова, представено книгата на Исторически музей - гр. Карлово. На първите кадри, макар и с лошо качество, се виждат ученичките на г-жа Евгения Бояджиева, както и самата тя. Който има желание и посети Исторически музей - гр. Карлово, където тази снимка е представена в изложбата на музея, или пък си купи книжката, издадена от музея, ще може да види и красивото лице, великолепните коси и очи  на стоящата отдясно учителка Стефания Маркова (идентифицирана от мен, с извинение за евентуалната грешка), както и изправения гръб на застаналата отляво на Евгения Бояджиева карловска учителка,  короните от плитки върху главите, а също и чудесните дантели (по нашенски кенета) по яките на строгите дрехи на елита на карловското дамско общество, който се учи в школата на Евгения Бояджиева. 

На следващите две снимки се вижда самата Ана Кузманова, като млада дама през далечната 1899 г., красивата извивка на добре школувания й профил, както и снимка на авторката на "Карлово - личности и събития"). 
image
image




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1651460
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031