Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2016 14:02 - Корекция на заглавие в днешния брой на в-к "Стандарт" - вместо "Да осиновиш книга", оттук да се чете "Да осиновим библиотека"
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 762 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 "Стандарт", "Стандарт", разгръщам днес вестника - и нищо ново - политика, кадрили, танци, антиутопии, на първа нещо гОри - но ето ти, на 17-та - една срамлива новина, приканва читателите на вестника да помислят, таковата, за осиновяването на книга от Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Половин страничка, колеги, ви се е откъснала от душичките, за представянето на програмата, благодарение на която редица български училища (и неголям брой частни дарители) имат възможност да спасят разпадащо се движимо национално културно наследство и ценност. Отдолу, за по-игрив ефект (върху втората половина на страницата, па и за празника днес, ей, днеска е празник!) - "Малки таланти с приз от "Духовно огледало""; ех, "Стандарт", не си уважавате вие хилядите читатели, нито 85 000 -те лични посещения в Библиотеката, или пък 690 000 -те посещения в сайта на същата, защото не всички сме таланти, не всички... Па всекой требва да знае, г-да журналисти - не само вий (и то явно някои от вас само са наясно, по мое мнение), кой е тоя човек Климент Охридски, (той, лично, има ученици и колеги,благодарение и на които тръгва жанра публицистика в българската литература, колеги, и ще ме прощавате,  по мое мнение, най-успешната публицистика в българската история до сега)); какво е това Успение, как можем да попаднем на безценната страничка с дигитализираните движими национални ценности, заснети и качени в интернет страничката на библиотеката  ръкописи и цели колекции от най-старите български списания, вестници, старопечатни книги и то не само от 11, 10 и др. векове, и не само арменски (за другите явно няма място, жалко, гледам, и по снимките не сте дали местенце, много жалко, за какво ви е тогава цветната фотография, питам се). "Стандарт", "Стандарт", покажете дух, и не мажете... Библиотеката е в центъра на София и ви е под носа... Националната библиотека "Свети Свети Кирил и Методий", с 8 милиона библиотечни единици, за които съвсем буквално казано, някои държави само могат да мечтаят. 
И още нещо, "Стандарт", много съм разочарована, дето сте объркали деня, отгоре на всичкото. Това, на първа, нито Премиера се казва Кирил и Методий, а г-жа Нинова  пък носи име, свързано с друг светец; докато  библиотека чества, отбележете - дори и в двата реда анонс на заглавието за 17-та! - св. Климент,  и това пак не е Кирил... Много хора ги бъркат, но все пак, трябва да се отбележи този пропуск. Защото е вярно. 
Приканвам всички българи да си осиновим една библиотека, да отидем на сайта й и да видим и разгледаме дигиталните й колекции, които, между другото, са свързани с дигиталните колекции и на най-големите регионални библиотеки  - има какво да се види - там всичко си го пише точно, както е било). 






Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1663521
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930