Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2015 22:43 - По повод обявяването на независимостта на Карлово
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 2860 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Този постинг се роди преди много, много време, още в ученическите ми години, когато заведоха класа ни в една много бяла едноетажка къща с малък двор, в която, още от пристъпването на прага, човек попада сред множество ниски цилиндрични машини, които се движат със съскане сред едва чуващия се ромон на вода. Къщата с чарковете. Така съм я запомнила, а един възрастен човек ни обясняваше как работят тези невероятни машинки за обработка на прежда - аз не съм нито машинен инженер, нито съм завършила текстилно инженерство, каквито са били синовете на собствениците на някои от тези чаркове, не мога да обясня...Освен това днес в Карлово почти не ромоли вода... Някога, с течение на векове, водата е текла под наклон в множество вади и канавки, инженерно решение на основателите на града, тези канавки само преди петдесетина години са били циментирани, слава Богу, още се усеща духът им... Чарковете са били сложни и красиви механизми, показаха ни дори как работят - страховито жужене, съвършено, почти брауново движение, и всеки от тези цилиндри си знае мястото, в което неуморно се движи, захранван от силата на водата... 
Има един такъв механизъм на първия етаж в Историческия музей в Карлово - целият първи етаж е посветен на занаятите и производството на гайтани във възрожденския град - както пише в учебниците по история... А в музея се виждат малко по-добре нещата, по-ясно един вид,  така например от лявата страна на чарка е написано, че към 1860 г. в Карлово се произвеждало цялото количество гайтани, необходимо на султана, за да облече армията си. 300 семейства са заети в производството, или изпълняват дейности, свързани с него. Който не е виждал какво представлява - в къщата на Васил Левски има специална стая, свързана с това производство.
Изобщо, на пъвия етаж на музея са представени десетки занаяти, дюкяни, търговци, които пътуват, заедно с продукцията си,  по цялата Османска империя и далеч извън границите й, защото Османската империя е малък пазар за тях и  за амбициите им. Данни за някои от търговските кантори на синовете на занаятчийте, пушките и знамето, което са шили за  въстание, са на горния етаж. Зелено знаме, със златен лъв, извезан със сърма. Когато през 1877 г. идва за карловци Страшното, последица от въстанието, майките преобличат децата си момчета като момиченца. 
На снимките от брошурите на музея се вижда възстановката на търговска кантора, разположена на втория етаж,  каквито е имало доста от онези времена - красиви и скъпи мебели,  дебели килими, по стените са  висели  вещи, които собственикът е донесъл от Александрия, Анадола, Виена, Париж или Лондон... На стената зад масивното писалище (това не се вижда)  виси карта на Европа, в която градовете са изписани на немски език. 
На стената срещу възстановката на кантората човек може да открие чисто търговски данни за историята на Карлово и на България по онова време - движението на капиталите на фирмата "Пулиеви - Георгиеви" за периода 1859-1878 - към 1878 всичко капитали - 11 631 000 влашки гроша. ( Търговската фамилия Пулиеви е известна в Карлово, поддържа ревностно роднинските се връзки с банкерите Георгиеви, и когато идва време единствената дъщеря на вдовицата на Пулиев да се омъжи за Найден Геров, руски консул в Пловдив, бракът се одобрява и заради търговските връзки, капиталите и  вторитета на неговия баща и роднините на Геров в Копривщица....)
Наблизо е и едно търговско писмо, писано от града Манчестъра, от някой си Евстати Ив. Гешов, по повод цената на розовото масло в Лондон. (Писмото заснех, тъй като искрено желая да подпомогна тоже споменатото от мен издирване на данни за българската диаспора в Манчестър.)
Утре е денят на Независимостта на България. Ако няма какво друго, поне да посетим българските музеи и да си спомним  за това, кога и как България е била независима. imageimage









Гласувай:
6



1. rosiela - Отговор на Росица Копукова
22.09.2015 19:43
Благодаря Ви за чудесния материал.
цитирай
2. krumbelosvet - Хубаво,
17.11.2015 09:11
Не съм знаел, че Карлово ражда такива ... неща.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1650175
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031