Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2015 12:01 - Празничен етюд за националното достойнство
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 1022 Коментари: 0 Гласове:
1



 Човек открива големи истини, минавайки на път за кухнята... Та така и аз, минах и се загледах в руския парад за Деня на победата - хубави ракети, хубави самолети, хубави кораби... Хубав парад, хубаво начесване на националното достойнство, м, като гледам, има и с какво, евала да им е, красиво нещо е да се гледа, както се казва,  империализмът в действие, те и затова ви гледат хората, аз лично винаги съм се наслаждавала на подобни откровени демострации...Ама тоя пък  Денят на победата не беше  точно нашият ден, братушки. Нашият е малко по-особен...
М, да, не беше и нашият парад. Ние си  честваме малко по-рано, и честваме други работи (то всеки си чества това, дето си има), ама тая година беше съвсем мизерно, даже журналистите ги беше срам, и пускаха след него репортажи за времето, аз гледах специално; и една машина бойна имаше само на него, и само един хеликоптер, дето развя знамето; бяха извикали едни момчета от поделенията в страната да набиват крак пред хора, дето не знаят как се дава равнис, сигурно не им бяха платили и пътните, но, братушки,  вашият  парад все пак не беше като нашият... Гледах ви ракетите, пичове, голямо нещо, много достойнство, много демострация, е, ние си нямаме такива, нашите отидоха  отдавна за скрап, ноо ракетите ви все пак не са като нашите, не са... Гледах ви и самолетите - грях ми на душата - и нарочно не ги догледах; ние  пък си имаме само два, обаче вашите самолети  не са като нашите, ей така,  защото нашите са си само два. Гледах  ви парада и си мислех за останките от онзи кораб във военния ни музей, който и в момента представлява военната ни флота, и вие сигурно си имате такава флота, и такива кораби, и много от тях са по музеите, и има защо да са там, ама ние пък си имаме само един и той ще си остане единствен. 
Вашият парад не е като нашия и този празник не е български, ние си имаме други празници. Но аз днес ще чествам паметта на Т. Перминов, един от руските художници, рисували стенописите в катедралния ни храм "Александър Невски", за съжаление днес сериозно повредени. (Ами прав е дядо Славейков, като казва, че сме тъпи и прости българите, обаче не е защото комшията е тъп и прост, не е...). Питате защо - заради една много малко известна фреска, на която художникът, както се казва, е изобразил Климент Охридски като проповедник и духовен водач на българския народ, а народът стои около него, с все хоругвите, кръста, архангелите, князете и малките деца, и  слуша, мисли, гърбовете са изправени, ръцете на жените са скръстени на гърдите, в очите на хората се чете интелигентност, скептичност и да, достоинство. 
Наздраве. 







Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1651870
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031