Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2013 12:08 - За г-жа Клисарова и младите учители
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 4124 Коментари: 9 Гласове:
7

Последна промяна: 11.10.2013 12:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Нямам нищо против ентусиазма на проф. Клисарова и желанието й да изрине Авгиевите обори на българското образование, като се опита да направи онова, което трябваше да се направи още преди десет години... За съжаление обаче, закъснелите усилия си остават закъснели и няма да постигнат желания резултат - да "подпрат" за пореден път срутващата се система...
От няколко седмици насам г-жа Клисарова "алармира" медиите за това, че в българското училище няма млади учители, и че до пет години 35 000 души ще напуснат системата (заради пенсионирането си), което би предизвикало колапс. Вероятно тези статистически данни изглеждат страховито на държавните чиновници, които не знаят що е това средно училище у нас, обаче на обикновените "млади учители", на които им се налага с години да кандидатстват за едно място, заемано от хора, които се пенсионират на него, ситуацията изглежда доста по-различно. Не зная защо никоя от журналистките, за които съм сигурна, че поне веднъж са кандидатствали за работа в някое средно училище и са получили отказ, не каза на госпожата, че всъщност да станеш млад учител в България е мисия невъзможна - на първо място  заради смешно ниското заплащане ( 480  лв  начална заплата удовлетворява немалко млади жени, които и без това са по-зле платени в държавата ни, но мъж трудно би издържал семейство с тези пари, което е и сред основните причини за феминизацията на професията, друг огромен проблем...). Ниското заплащане обаче не възпира хората от малки градове и села да кандидатстват за учителско място, но пък те се сблъскват с "тертипа" на директорите там - за да се добереш до постоянно място, трябва обикновено известно време (поне година или дори две, а може и повече, в зависимост от това дали имаш връзки или не...) да "заместваш" преподаватели в болнични от различни училища ( а такива има достатъчно, тъй като повечето учители пред пенсия у нас едвам изтърпяват работата си, но предпочитат да не я напускат, поради което на практика и в момента няма свободни места, които да бъдат заети от нови хора), докато директорите те "преценят" дали ставаш за тяхното училище или не ставаш... И така, ако се предположи, че амбициозният кандидат за млад учител е успял да живее две години на издръжката на родителите си и с мизерните средства, които получава от "заместването", и не се е отказал междувременно от професията, то предстои най-сетне да започне работа (ако са го харесали...). Това са правилата в рухващата система на средното образование в момента, и смятам, че г-жа Клисарова няма и понятие от тях, така  ми се иска някой най-сетне да й ги обясни.



Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. adda - eloiz, много си права!
12.10.2013 00:06
Аз съм една от тези, които вече е загубила бройката на опитите да се харесам на някой школски директор, че да ме вземе за постоянно... Последният ми опит беше малко след като случайно влязох след почукване на директорския кабинет, а вътре на диванчето се натискаха той и една от заплашените от съкращение на щата. После стана ясно, че съкратеният щат е моят, а нея назначи за помощник-директор... Другият начин да почнеш работа при този директор е да заделиш 3-4 хиляди лева, че да те вземе на трудов договор... Нито един от начините не ме устройва!
цитирай
2. krivoshapkova - Истина е ,
12.10.2013 00:58
че заплащането на учителския труд е срамно ниско и зависи от ЕРС и бройката на учениците в училището, а не от качеството на обучение. Но е и истина , че всеки млад учител трябва да се докаже , да се самообучава, да се изгради като учител и личност ,която децата ще следват. За един директор е от особено важно значение какви хора работят с учениците, защото реномето на училището се гради на основа на авторитета на учителите , работещи в него. Младият колега ,който има желание да работи и да израства като име, трябва да знае, че проверката на качествата му се изразява чрез практика и ще е назначаван на срочен договор или на договор със срок на изпитание в началото. Директорите не могат да уволняват за некадърност- системата е така устроена, и затова предпочитат да проверят новите колеги чрез заместване , на срочни договори. Приказките за диванни договорки и шуробаджанащина не са на място. Може да има подобни случаи ( хора разни), но реалността в повечето случаи е друга. Директорът държи да има способни колеги, за да оцелее училището. Радвам се на млади специалисти с претенции, но претенциите трябва да имат основание и доказателства в практиката.
цитирай
3. larryone - Има много "обори" за ...
12.10.2013 06:11
Има много "обори" за чистене и подозирам, че така и ще си останат непочистени. Ситуацията в българското здравеопазване е аналогична - и там ще видиш млад лекар, когато видиш млад учител....
цитирай
4. eloiz - Кривошапкова,
12.10.2013 08:35
написаното от вас е чудесно, така и трябва да бъде - младите учители да могат да се доказват на попрището, защото действително - от всяко дърво свирка не става, както и от всеки човек - учител. Проблемът обаче с липсата на млади учители е вече твърде очевиден, за да казваме, че "реалността в повечето случаи е друга". Честно казано, слушайки вас и министър Клисарова, се чудя в каква реалност живея?
цитирай
5. eloiz - Адда,
12.10.2013 08:37
предлагам ви да почакате (ако имате желание да ставате учител) още малко, докато системата рухне от самосебе си. Тогава ще търсят млади учители със свещ, но няма да намерят такива, защото повечето от тях (все хора с претенции - като например претенции да имат семейство и деца) вече ще са заминали за чужбина, където младите учители имат и работа, и адекватни срокове и начини, в които ще бъдат "на изпитание"...
цитирай
6. eloiz - Лари,
12.10.2013 08:40
имам чувството, че всички обществени системи в България - образование, здравеопазване, сигурност, са били "приватизирани" от дребните чиновници в тях, които са ги капсулирали, въобразявайки си, че така ще запазят работата си во веки, за сметка на комшията... В момента тези системи са в колапс и го играят "кръгова отбрана", не съобразявайки, че няма как да отложат рухването си. Тежко ни и горко.
цитирай
7. dobronameren - Дрънканици, Упражнения в писане
12.10.2013 09:12
Главна причина за липсата на млади учители е, че обществото ни от много години, се възпитава в незачитане, пренебрежение и презрение дори, към учителската професия. Същото се отнася за всички професии, чието усвояване иска години наред, цял живот може да се каже, усилия, свързани с ума. Обаче такива хора повдигат нивото на интелектуална зрелост на народа, което никак "не се връзва" с необходимия на комунистите народ за управление. На комунистите - нови социалисти им дай прост народ и репресивни начини за подтискане на умните хора. Сега вече мога да уточня словосъчетанието от първия ред "от много години" - за България преди месец се навършиха 69 години оттогава.
И сега, представете си, как ще се оправи положението в българското образование, след като "от няколко седмици насам г-жа Клисарова "алармира" медиите за това, че в българското училище няма млади учители"?!
А иначе пишещата под ника е eloiz да си се упражнява в препоръки. Смехория (само?!) - вижте й снимката в профила и си мислете става ли за тази работа.
цитирай
8. eloiz - Добронамерен,
12.10.2013 09:58
абсолютно сте прав за отглежданото в продължение на години неуважение към учителската професия в обществото ни! Промяната или реформата, трябва да започне от самото общество, и от неговите нагласи да живее ден за ден...
Пишещата няма амбициите да се занимава с тази работа ,въпреки отличните рецензии, които получи след учителските си стажове) (хм, все пак базовите ми учители не са виждали тази снимка, пардон, за ваше съжаление не е снимка, а репродукция на много известно произведение на изкуството...))
цитирай
9. dobronameren - E, добре де
12.10.2013 17:55
Чета първия абзац от вашия коментар, драга eloiz, отговор на моя коментар. Излиза, че мислим еднакво. Дори виждате ли как инстинктивно смених неуважителната форма "ти" с уважителното "вие". А защо в основния ви постинг "изкарвате" директорите виновни, че няма наплив от млади кадри в училищата? Защо поставяте размера на заплащането като първа или втора причина за това положение? Защо не смеете да "хванете бика за рогата"? Какво като министърката (от БСП) или зам.министърката (от ДПС) назначат нови директори. Не бил Пеевски, а "брат му"! Сигурно сте убедена в това. Или бъркам? Освен това знам, чувате ли, ЗНАМ!, че има много млади българи, които са потенциални будители народни за които заплатата не е определяща. ТЕ ИСКАТ да помогнат на народа си. Но кликата БСП, ДПС и АТАКА (в момента) не дава. Тази клика НЯМА НУЖДА от образован народ. Кой нормално мислещ за бъдещето на народа си човек ще приеме тяхната наглост? Нима не виждате ЗА КАКВО протестират хората на пл.Независимост?! За съжаление, ЗА ТОВА няма и ред в постинга ти. Това ме дразни.
Да не би пък да не съм разбрал добре мисълта ви? Ако решите да изгладим или да удълбочим "разрива" между нас, ще откликна.
Колкото до снимката, която сте поставили в профила си, ясно е, че не сте ВИЕ на нея. Аз питам, и сега пак, защо баш това произведение на изкуството сте избрали да ви "рекламира"? Мога да се поясня с пример - Един добър учител, според мен, едва ли би поставил на учителското си бюро снимка на Азис. Макар Азис да има чудесен глас.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1660719
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930