Постинг
25.09.2013 18:37 -
Елегия за баклавата
Баклавата е най-лесният за приготвяне десерт - пакет кори се посипват с масло и орехи, навиват се криво-ляво и се пекат, докато се зачервят, след което се заливат със сироп от вода и захар. Съвсем простички са съставките - брашно, масло, орехи, вода и захар; истински сложното настъпва, когато извадиш от горещината на фурната зачервените кори и ги полееш с гребнат в лъжицата гладък сироп - сипваш бавно и набюдаваш как твърдият лист се разпуква в крехки къдрици, налети до краищата със сладък сос, чуваш как тихо съска затвореният в сладкиша дух* и ти обещава да сътвори специално за небцето ти невъобразимо царство на насладата.
Най-трудното нещо с баклавата е чакането - да можеш да оставиш горещината на корите да се слее с мързеливата хладина на сиропа, докато баклавата не застине в твърда, сладка броня, напълно изстудена, притеглила всички сладки сокове от дъното на тавата в сърцевината си.
Ако можеш да чакаш, можеш и да усетиш в небцето си разчупването на новообразуваните в студената сърцевина фини кристали захар с аромат на ванилия и масло...
Най-трудното нещо с баклавата е чакането - да можеш да оставиш горещината на корите да се слее с мързеливата хладина на сиропа, докато баклавата не застине в твърда, сладка броня, напълно изстудена, притеглила всички сладки сокове от дъното на тавата в сърцевината си.
Ако можеш да чакаш, можеш и да усетиш в небцето си разчупването на новообразуваните в студената сърцевина фини кристали захар с аромат на ванилия и масло...
Само за жени (13)
Астрофизици твърдят че Земята е жива и и...
ДОРИ НА 85 МОГАТ ДА ТИ ОТНЕМАТ ДЕВСТВЕНО...
Астрофизици твърдят че Земята е жива и и...
ДОРИ НА 85 МОГАТ ДА ТИ ОТНЕМАТ ДЕВСТВЕНО...
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене