Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2013 18:37 - Елегия за баклавата
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 695 Коментари: 0 Гласове:
1



Баклавата е най-лесният за приготвяне десерт - пакет кори се посипват с масло и орехи, навиват се криво-ляво и се пекат, докато се зачервят, след което се заливат със сироп от вода и захар. Съвсем простички са съставките - брашно, масло, орехи, вода и захар; истински сложното настъпва, когато извадиш от горещината на фурната зачервените кори и ги полееш с гребнат в лъжицата гладък сироп - сипваш бавно и набюдаваш как твърдият лист се разпуква в крехки къдрици, налети до краищата със сладък сос, чуваш как тихо съска затвореният в сладкиша дух* и ти обещава да сътвори специално за небцето ти невъобразимо царство на насладата.
Най-трудното нещо с баклавата е чакането - да можеш да оставиш горещината на корите да се слее с мързеливата хладина на сиропа, докато баклавата не застине в твърда, сладка броня, напълно изстудена, притеглила всички сладки сокове от дъното на тавата в сърцевината си.
Ако можеш да чакаш, можеш и да усетиш в небцето си разчупването на новообразуваните в студената сърцевина фини кристали захар с аромат на ванилия и масло...



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1659608
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930