Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2013 22:06 - Употреба на протеста в България, или отново за големите думи, големите искания и пълната ни мизерия...
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 1911 Коментари: 7 Гласове:
1

Последна промяна: 16.06.2013 22:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Пак протести. Нямам нищо против протестите. Самата аз участвах в първия протест от петнадасет години в нашето градче тази пролет. Събрахме се двеста души пред ЕВН със знамената, и се навикахме срещу сградата, зорко наблюдавани от поне двадесетината цивилни ченгета, надлежно влели се в скромния ни протест. Тогава моите съграждани ни гледаха от терасите, но никой не слезе долу, за да вика с нас.
Гледах с въодушевление по телевизията и другите протести в големите градове - няколко хиляди души излязоха по улиците, викаха, биха се с полицията, свалиха от власт страхливите мутри, които уж ни управляваха, и с това се свърши. Беше хубаво, но беше и страшно - защото всъщност  моите сънародници не пожелаха да излязат на протеста (който и тогава беше за велико народно събрание, за справедливост и за излекуване на болното ни общество), още по-страшно стана после, когато  моите сънародници не пожелаха и да гласуват  на предсрочните избори. Затова аз повече няма да изляза на протест.
Защото смятам, мили мои съграждани и сънародници, че си заслужавате и страхливите, и арогантните мутри, които се правят, че ви управляват, и техните кукловоди, които за двадесет години не можаха да научат, че една крава, като я биеш и не й даваш да яде, не дава мляко.
Защото , мои лицемерни съграждани и сънародници, всеки в тази държава иска нещо (без, разбира се, да поемат отговорност за това - че кво е тва "отговорност", не е ли всичко на аванта?!) - бившите управлавящи искат на всяка цена да не ги вкарат в затвора, настоящите искат да задържат властта, а вие, плащайки за исканията на вашите управляващи, си искате някакви дребни, глупави неща от живота - нов смартфон, да чукате жената на съседа, да му е гадно на Петров... Ето я пропастта между "политическия елит" и "народа", за която се пенят всички социолози и предводители на протести у нас! Тя е измерима само с мизерията ни...




Гласувай:
1



1. evrazol - Ми на този протест има само едно и...
16.06.2013 22:50
Ми на този протест има само едно искане - Оставка. Според мен е добро навременно и за сега достатъчно искане. Напълно изпълнимо.
цитирай
2. eloiz - Евразол,
16.06.2013 23:41
всичките протести, които си спомням - дори и онези като ученичка, все бяха за "оставка"... Оставката идва, и после какво...Питам се дали тази оставка ще бъде достатъчна на четирите милиона, които стоят и гледат пред телевизорите, за да се сепнат - те не го направиха двадесет години?
цитирай
3. kmetova - Да си поизберем пак същите
17.06.2013 11:28
И после какво? Какво ще стане след протестите? Ще изберем пак същите. Хубаво са направили плакат с образите на "отвратителните", но там липсва един образ, също много отвратителен - този на Бойко Борисов. Докато Парламента ни е без истинска дясна партия, държавата ще се управлява лошо. Такава е логиката на политиката, изпитана през вековете. Правилно казва пишещата в блога си: докато си седим в къщи и не гласуваме, няма смисъл и да протестираме. Какъв парадокс - протестираме срещу едни и после пак си ги избираме, после пак протестираме и после пак избираме същите .......и така до края на света, голям смях, голям ужас!!!!
цитирай
4. zdravkovec - Браво,младо момиче,много си права!
17.06.2013 17:36
Уви!Страшно!Вярно и до болка невъзможно!...А на такива "чичковци"като мене,надеждата ни е все още във вас,в децата ни,в младите,от които да се яви новия Крум,Крали Марко,или Калоян,или Ивайло...Тъжно!Много тъжно!И страшно,ама вече МНОГО СТРАШНО!Защото е ИСТИНА написаното от Вас,защото е изстрадано от Вас,или от всички?...Не!Иначе не бихме си ги избирали пак,и пак...Защото, (да не се впускам в инвенции на аналитичното чувство от опит) во веки веков, човечеството (ще ми се така да река,а не българите???!) като в омагьосан кръг предпочита добре познатите грешки,отколкото едно непознато решение за собствената си съдба!Защото,когато решиш да променяш нешо ново да стане,обикновено местиш мебелите,пребойдисваш или сменяш тапети,масата и канапето от там тук,и после от тук, до другата стена,и все в тия е Илия...!ЗА ДА ПРОМЕНИШ НЕЩО ИЗЦЯЛО И КОРЕННО,ПРОСТО ТРЯБВА ДА ОТВОРИШ ЕДНА НОВА ВРАТА!НА ДРУГА СТАЯ... Още един път поздравления за истинските и страдални Ваши мисли,и чувствата в тях!Бъдете здрава!И успех,където и да ви отведе живота Ви!Ще се справите с такова сърце!
Симпатия и уважение :Вили Минков
цитирай
5. eloiz - Кметова,
17.06.2013 18:14
и аз това се питам, защо си ги избрахме същите? Не беше вярно, че няма алтернатива, както се скъсват да ни повтарят - на изборите се явиха поне двадесет малки партии. Питали ли сте се защо малките партии в България получават нищожен вот? Разбира се, че на 50 процента роля тук играе и на практика нулевото им присъствие в основните медии, но все пак другите 50 процента би трябвало да се формират от вниманието на самото общество към тези партии... А такова внимание няма. Много по-лесно е да кажеш - аз съм пас, защото всички са маскари. Това е тъпо, селско, стадно поведение, което показва нежелание да се мисли, и което няма нищо общо с гражданското общество. И е поредното нещо, което ме омерзява тук!
цитирай
6. kmetova - eloiz,
17.06.2013 19:17
Може би грешката на малките партии е именно там, че са много на брой. Надявах се енергията на младите хора да се обедини в името на една обща идея за съвременна, модерна и демократична държава. Вярвах, че имат силите, интелекта и ентусиазма, но за съжаление станахме свидетели на конфронтации, претенции, а някои дори открито пропагандираха за властта по онова време начело с приятелят на Борисов - Христо Стоичков. Малката светлинка в тунела днес е че протестите показаха на властите, че комфорта им е свършил. Ще се стараят да внимават поне малко докато се насрочат нови избори. И дано тогава хората да гласуват масово и да мислят преди да пуснат бюлетината в урната.
цитирай
7. eloiz - Кметова,
17.06.2013 21:29
а защо трябва всички да са обединени в една партия? Нима не сме различни хора, с различни виждания - например вие и аз, но с общи цели? Всеки път така се казва - че хората ще ли да мислят, преди да пуснат бюлетината, а те мислят все по-малко...Да, хубаво е, че на властта вече не й е комфортно. Това е единственото хубаво нещо в тази ситуация.
цитирай
8. eloiz - Г-н Минков,
17.06.2013 21:32
благодаря за коментара, истината е, че писах този материал под състояние на афект и дори на отчаяние, виждайки в ситуацията безисходност. Това, че вие виждате във всичко това светлина в тунела, е важно за мен.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1661031
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930