Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2012 22:06 - Впечатления от София
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 1664 Коментари: 3 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Българите толкова много обичат да се сравняват със света и да откриват у себе си национални черти и забележителности, които да са "по-най" от европейските, а защо не и от световните...Странно, но много често българите занемаряват точно това, с което се "годеят", превръщайки го в гротеска и изоставяйки го на произвола на съдбата, често изоставяйки по този начин сами себе си...
"Храм-паметникът"(една църква може да бъде или само храм, или паметник, но не и двете) "Александър Невски" е любимо място за туристите. Там човек може да чуе английски, немски, руски език, само не и български - защото българите ходят "Александър Невски" обикновено само по Великден.
Е, "Александър Невски не е нито най-старият, нито най-величественият, нито най-впечатляващо изписаният храм на Балканите (да не говорим за света). "Най-величествен" и "най-впечатляващо изписан" са термини от туристическите брошури.
Но "Александър Невски" все пак трябва да бъде посещаван, заради едно особено чуство, което изниква, когато човек влезе под грамадния позлатен купол. Не, чуството не е патриотизъм и "национална гордост", колкото и да не искат да си го признаят мнозина сънародници.
Просто изведнъж осезаемо се усеща как огромното пространство на православната катедрала, обзело целия площад отвън, се смалява и обгръща влезлия в храма като сянка, една сянка, свързваща го с тънки, невидими линии с тъмната мъгла от красивите, бледи лица на светците, изяждани ежедневно от времето и немарата на "признателните" поколения, които се "гордеят" с тях.
А над всичко и всички, (ако мога да перифразирам дядо Вазов), в основата на огромния позлатен купол един също толкова огромен, беловлас Бог простира могъщата си десница над хората, но не със заканителен или величав жест... Бог държи в ръка единствения си син, изпраща го при нас и ни гледа без милост, гледа ни разбиращо...



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. injir - Старите храмове обикновено са п...
22.09.2012 23:51
Старите храмове обикновено са построени на свято място. Усеща се, нали...
цитирай
2. tera - Храм-паметник е,
23.09.2012 10:20
това е положението. Откъде го измисли, че една църква могла да бъде САМО паметник? Точно това не може да бъде, църквата си е църква. Тази е издигната в чест на Освобождението на България, затова са й сложили и този паметник в заглавието.

Храмът си е много хубав даже, ти колко такива по света си обиколила и правиш сравнението?
Понеже аз много храмове съм видяла - готически, барокови, православни по цяла Европа и със сигурност мога да ти кажа, че нашият по нищо не им остъпва.
цитирай
3. eloiz - Тера,
23.09.2012 19:56
не съм искала да влизам в конфликти) Да, църквата може да бъде паметник - когато е от средновековието, и от нея са останали само стените й... Такава е църквата при Асеновата крепост. Исках да кажа, че наистина църквата не може да бъде едновременно и храм, и паметник - това определение винаги съм го отдавала на инспирациите на тоталитарната власт, на която много й се е искало църквите и манастирите в България постепенно да се превърнат само в паметници, е, дотогава е трябвало да бъдат "храм-паметници"..
Не съм обиколила достатъчно, гледала съм ги само на филм и на снимки). Радвам се, че ти си успяла да обиколиш повече. Била съм само в Сърбия, и да, там има малко по-величествени храмове от нашите, трябва да се признае...Имали са късмет сърбите...
И какво от това? Ти прочете ли изобщо текста ми, или реагира първосигнално ?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1651678
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031