Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2012 20:18 - "И той биде предаден!" или кой нарече всички ни предатели...
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 2860 Коментари: 0 Гласове:
1



 Георги Марков е написал чудесни есета за култа и неговите проявления по времето на комунизма, а аз нито мога да се меря с него, нито имам неговата гледна точка. Мога да говоря само за непосредствените си впечатления, нахлули в главата ми едва сега, двадесетина години след онези задължителни "мероприятия", на които всички трябваше да присъстваме, за да бъде отбелязана годишнината от убийството на Васил Левски, издигнато в ранг на национален култ.
.На въпроса защо в България беше издигната в култ именно годишнината от смъртта на Левски, а не, да речем, годишнината от неговото рождение,  мисля, че вече е отговорено - вероятно заради култа към смъртта, стигащ до лудост, изповядван от тоталитарните господари на България.
В главата ми и до сега кънтят, усилени до спукване на тъпанчената части от стихотворението на Вазов,  "патриарха на българската литература" - " И той биде предаден!!!", изговорени с такъв патос и омраза към предателя  от народните артисти по време на тържествената заря-проверка... Имах чуството ,че цялата заря се върти около това, че Левски е бил предаден, предаден от някъкъв си "поп", предаден от своите... Същото го пишеше и в учебниците ни по история - пишеше, че никой не се е опитал да го освободи, докато са го карали към София, че българите си мълчали, и индиректно с мълчанието си предали своя "велик син".  Толкова беше модерно да се пише, че българите са предали собствения си "велик син"...И в главите на такива като мен, десетинагодишни хлапета, се напластяваше усещането, че ние българите сме народ от предатели. Че сме имали един "велик вожд", "спасител" и "светец", и нашите прадеди са го предали, защото са били страхливци и доносници.
Двадесет години аз и може би хиляди мои връстници живеем обременени  с мисълта, че сме трето качество хора, защото сме потомци на предатели -  няма значение дали го усещаме индиректно, дали се отразява в мисленето ни, в общественото ни поведение, в начина, по който абдикираме от това, което се случва в държавата ни....
Ние всички сме предатели, сами сме си виновни за това, което става с държавата ни, българинът е мързелив, крадлив, с преклонена главица,  но виновни няма - именно затова, защото ние сами сме виновни и сме родени виновни. А онези, които са родени виновни, никога не могат да бъдат свободни, те завинаги остават роби в ръцете на своите господари, които могат да ги тъпчат както си пожелаят...
Да, но не.
Разбрах лъжата!
Но дали някога ще се намери човек, който да проучи култа към Васил Левски непредубедено, и да каже истината на останалите. За да разберем как сме били използвани и тероризирани чрез паметта на собствените си герои, и как все още не можем да се съвземем от това!





Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1651246
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031