Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2010 22:07 - Опера по карловски)))
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 790 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 26.09.2010 22:16


Току - що приключи конкурсът за млади оперни  изпълнители "Розата на Евтерпа" в Карлово. Буквално преди час)))  На връщане към къщи, докато се крепяхме  взаимно с приятелката ми на високите си токчета по тъмните като в рог карловски улици, направихме кратък обзор на събитията.
  Беше хубаво. Но хубаво, от което може да има по-хубаво. Изкуството има свойството да събужда и да те кара да искаш още, вероятно така е устроен мозъкът ни. Чуваш една ария, която те учи на нещо ново за теб, и после ти се иска да разбереш всичко за онова, което до тогава не си познавал. Любопитство или Бог, не зная какво е, но е там - в изкуството. 
  И имаше от всичко - и талант, и превземки, но всички те - участниците, бяха прекрасни. Трудно е да излезеш пред  (макар и доста малобройната тази вечер ) публика срещу себе си и да пееш сам на сцената. Прекрасни бяха, някои - повече, други - по-малко, но конкурсът свърши и ще помня само хубавите им моменти.
   И да, публиката беше малко. Не можа да напълни дори половината салон. Една трета салон, пълен с възрастни хора в извехтели сака и боядисани бели коси. Но все пак днес, на гала - концерта публиката беше два пъти повече, отколкото в предните два конкурсни дни. 
  Белгийският посланник, с чиято помощ се организираше конкурсът наистина дойде. Симпатичен слаб човек с леко посребрени коси, почти не говори български. Излезе на сцената да връчи наградата на публиката.
   И да, речите при награждаването. Те затъмниха всичко)) И как иначе - ще пропуснем ние карловци да си покажем... познанията в оперното дело... За изненада на всички  на концерта се появи кметът - Начо Мумията, който се попроточи на сцената и  в характерния си стил ни порази. В началото речта му не предвещаваше поразителния си край, тъй като кметът беше все още под влияние на добре построеното слово на председателя на журито, ала се бяхме лъгали - скоро мисълта му затропа по траверсите... Изслушахме смели сравнения между брутния вътрешен продукт на България и културните деятели в Карлово на глава от населението, с маркера Васил Левски воглаве, както и др., и за всичко това трябваше да бъдем благодарни на г-жа Вероник Стеен, организаторката на конкурса(значи за брутния вътрешен продук, за Левски и мисля за още неколцина будители, не разбрах дали и за турското робство, жалко)....Докато се опитвахме да заглушим по-шумните пристъпи на непреодолимите реакции към вихрената реч на кмета ни, аз си мислех, че е истински късмет, дето на сцената не излезе да държи реч и о. з. подполковник  Г. Каръмчев, по прякор Гошо Тъпото, шеф на отдел "Образование" в общината ни...(и до сега си мисля, че може да не се е бил разсънил добре човека).
   
   Г-жа Вероник Стеен беше организаторът на конкурса. Приятна, много активна дама, която посрещаше лично всеки от публиката на вратата, усмихваше се, заговаряше ни. Благодаря, г-жо Стеен. 
   Мога да пиша още много. Например за председателя на журито, който произнесе една бойка реч за това, че конкурсът се правел с цел да се отвърне на усилията на правителството да събори културата, той бил отговорът на хората срещу ужасяващите промени, които имали за цел да унищожат операта в България.  Щеше ми се попитам същия този наш оперен певец и режисьор какво правиха той и трупата му през тези двадесет "мрачни" години, в които не дойдоха нито веднъж  в нашето забутано, мъничко градче, за да покажат на хората, улисани в съсипващото ежедневие, че не сме забравени от Бога...Исках да му кажа, че неговите идеи за участието на хората в правенето на култура, а не за  обиденото очакване на "манна небесна" от държавата са закъснели, но... не казах нищо. В крайна сметка това беше само един конкурс. Един чудесен конкурс за млади оперни изпълнители, който се провежда за първа година в града ни, където оперното  изкуството не е идвало от повече от двадесет години.
   Искам да го има и догодина.
  


Тагове:   опера,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1651906
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031