Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2009 16:08 - Божието милосърдие
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 809 Коментари: 0 Гласове:
0



С изключение на жената, която се разплака, екзекуцията протече съвсем нормално. Началникът на надзирателите беше уверил Джим, че момчетата се професионалисти и те си бяха такива.
Разбира се, щеще да бъде по-комфортно без прозореца за зрителите, но и това се търпи.
Джим Смучипръсти вече нямаше търпение екзекуцията да свърши. Всичките тези процедури, които я предшестваха само го дразнеха и бяха чисто шоу за зрителите. Това му напомни начина, по който той самият бе убивал - виртуозно, красиво, като замръзнала театрална сцена. Чисто изкуство.
 Изкуството иска толкова много блажено търпение. Тези хора знаеха ли колко коства на човек да превърнеш нагона си в изкуство? възмущаваше се Джим и си спомняше как всичко трябва да се удържа колко е сладко да се удържа, да се моделира, да се търси и да се дебне,да се потърпи и да се изчака, докато се намери подходящ ден, подходяща светлина, подходящи дрехи, оръжие и прочие?
Затова Джим Смучипръсти беше признал пред съда само шест убийства. Сам ги отведе до мястото, където държеше един от труповете, защото още не бе измислил неговата постановка. А всъщност имаше и още - там, край магистралата. За тях, разбира се, не бе признавал, защото не беше нужно. За какво да се разстройват съдебните заседатели? Напролет край магистралата ще избуи гъста, тъмнозелена трева, ще нацъфтят макове и равнец.

На разпитите и на изслушванията го питаха многократно дали се разкайва за стореното. В такива моменти го обхващаше бяс, който му бе трудно да сдържа, затова винаги навеждаше глава и казваше, че не знае, че не е мислил за това. Без малко да го вземат за умопобъркан, адвокатът му така се беше въодушевил от идеята, но в крайна сметка психиатърът не се хвана.
А какво да им каже той? Че няма за какво да се разкайва? Че според него в смъртта няма нищо за разкайване? Защото самата смърт е нищо...
Животът е всичко, приятели, животът- искаше да им каже Смучипръсти.Да умееш да го изчакаш.  Никой, разбира се, не го попита за майка му. Тя не присъстваше нито на разпитите, нито в съда. Защото от няколко години майка му лежи там, край магистралата, почива си заедно със своите псалми и с твърдата вяра, че той, Джим, нейният непрокопсан син най-сетне ще получи Божието възмездие.

"Джим, ти ли уби кучето, Джим? Идиот , защо го уби?Ще останеш тук, затворен, докато не ми кажеш, че съжаляваш, дано да те застигне Божието възмездие!" Джим беше прекарал толкова години, заключен в гардероба,тя много пъти го бе забравяла, когато тръгваше за работа да кара поредната двойна смяна, за да има с какво да празнуват коледните празници,  че мнозина наистина го мислеха за луд и дори свикнаха с това.А когато си заключен в гардероб можеш да чустваш единствено как светът около теб се върти и се променя, а ти си оставаш на същото място и ти остава само да  чакаш, чакаш, чакаш... Един ден Джим все пак избяга, но добрият полицай го хвана и го предаде на майка му, за доброто на всички - както каза той.
И Джим отново  зачака. Онова, което майка му не знаеше за него, единственото нещо, което не знаеше, беше, че той умееше да чака. Изчака достатъчно, после сам я занесе нежно до дълбокия трап и я спусна вътре съвсем внимателно. Беше я облякъл с най-хубавата й рокля, не забрави да сложи вътре и псалмите, и малко цветя. Изглеждаше спокойна и най-сетне усмирена.
Съседите го гледаха с недоверие, хвърлиха малко пръст на ковчега и си тръгнаха. "Тя беше твърде добра жена" каза пасторът, а всички останали си мислеха, че Джим изобщо  не е заслужавал такава майка.

Оттогава минаха години. До майка му лежаха всички онези, които така приличаха на нея - когато се срещнаха, едната имаше синьо - сивите й очи, другата - бемка в свивката на коляното, а имаше и едно момиче,което беше видял случайно един ден, докато пътуваше за работа - то  носеше очила със същите рамки като на майка му.
Но сега там растат макове и равнец .
Всичко е тихо, спокойно и Бог навярно отдавна е простил.

Джим рядко мислеше за майка си, защото мисълта за гардероба и тъмнината му бе непоносима, но пък често сънуваше  онова място край магистралата. Това беше, докато чакаше отказът на молбата за помилване да мине по обичайния ред. Надзирателите на смъртниците бяха учтиви, пък и той не създаваше проблеми, та и никой не се занимаваше особено с него. Джим им беше толкова  благодарен, че  понякога дори му се искаше да им разкаже за отнова място.Това го човъркаше, не му даваше мира и той се принуди да започне нощем да чете книги от библиотеката, тъй като не можеше да спи добре въпреки сносната храна. Четеше безразборно - Фройд, фантастика, тийнейджърски романи. Мислеше, разбира се, и за предстоящата екзекуция - като за нещо нормално. Не изпитваше страх, много отдавна, още в гардероба, бе престанал да изпитва страх. В отсрещната килия някъкъв младок беше започнал усърдно да чете Библията, викаха заради него свещеник, онзи се покая и какво ли не беше още - Джим наблюдаваше с интерес, но не разбираше защо онзи  прави такива театри  - нали така и така щеше да отиде в Ада. Просто и ясно е написано, че всеки, койт убие, ще иде в Ада.


   Сутринта преди   екзекуцията свещеникът на неговия съсед му  предложи все пак  да се изповяда и причести. Джим им отвърна "Глупости" и отново се зае със закуската си, която не беше за изпускане - нали му беше последната. 

 Шест часа по-късно Джим Смучипръсти умря от смъртоносна инжекция бързо и почти безболезнено. "Професионалисти" - помисли си за последен път той, стисна зъби  и зачака. Мислеше, че ще попадне в тъмен тунел, една част от него дори си представяше  някакви огнени илюминации.
Някъде под него зрителите на екзекуцията набързо се разотидоха.
Надзирателите освободиха тялото от коланите и го сложиха на количка, за да го изнесат .
Залата утихна, а после стените внезапно се стопиха.
Джим се намиреше сред безкрайно яркозелено  поле,  кой знае защо осеяно с макове и равнец. Небето беше ослепително синьо, без нито едно облаче. Нямаше звук, нямаше вятър. Нямаше никой. 
Той се опита да стане, но разбра, че не може - нямаше тяло, което да накара да се изправи.
Тогава Джим разбра, че трябва да чака.
 
  Ала напразно чака Джим Смучипръсти цяла вечност. Полето си остана все така пусто, светло и безкрайно.






 


Тагове:   милосърдие,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1659158
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930