Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2009 14:46 - Вода
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 1165 Коментари: 2 Гласове:
0



Акиро бил войник и неговата част била мобилизирана да влезе в Хирошима след като пожарите утихнат, защото трябвало да се  предприеме спасителна операция.
Той и войниците от неговата част ходели между отломките и работата им била да   събират  мъртвите на купища, да ги  заливат  с киселина и да  ги горят ,  а после да  заравят  остатъците, за да не плъзнат зарази. Други групи  товарели ранените на камиони и ги пращали в болниците. Акиро казва, че не е различавал мъже, жени и деца, минавал между телата  и когато можел,  отделял мъртвите от живите.
Акиро казва, че живите се отличавали от умрелите  по стоновете, в които неизменно се чувало "вода". Всички те искали да пийнат вода. А  черните реки, които потекли след радиоактивните бури били пълни с удавили се хора, но онези, които били живи  все се тътрели до почернелите брегове и  искали и искали вода. Акиро винаги  носел със себе си манерка, пълна с  чиста вода, но му  наредили да не дава от нея на ранените, защото тя щяла да ги убие.
Не се дава вода на изгорени хора - всеки знае това, казал полковникът . И Акиро и другарите му, които дошли да спасят хората спазили заповедта, защото били добри войници. Не дали никому вода. Мнозина от ранените умрели пред очите му от изгарянията си и от лъчева болест, без да успеят да вкусят и капка вода.

 
А Акиро оживял,  преживял и втората бомба, след това поражението на страната си и новото й издигане от пепелищата. Въпреки всичко животът на Акиро бил живот на нормален човек - той получил възможност да направи своя избор и да  да бъде щастлив.
Но до края на живота си Акиро продължил да сънува времето, в което бил войник. Помнел насън онзи ден в Хирошима, който не спирал да се повтаря.  
Виждал ясно  умиращите, които го молели с викове, с ръце, с очи за вода. Били мъже, жени и деца, и всеки от тях искал и се молел за капчица вода от неговата манерка, защото Акиро бил дошъл да ги спаси. Той виждал ясно в очите им вярата им в него, виждал надеждата им за спасение.  След толкова години Акиро искал да се наведе и да им даде вода, но не можел, защото това било само сън. Акиро вървял между тях, а редиците умиращи не свършвали.... На утрото го спасявала мисълта, че това било само сън.

      И след няколко безсънни нощи те пак пропълзявали до краката му, той отново ги виждал как се препъват сред димящите отломки и го молят за вода, за глътка вода.

   Един единствен път се удало на  отчаяният Акиро да  развърже  манерката и той  понечил да даде вода на една жена с умиращо дете, но манерката била празна. Това било сън.

 

 



Тагове:   вода,


Гласувай:
0



1. mitternacht - ....
22.02.2009 17:12
Поздравления за постинга!!!
Изключително чувствен!
цитирай
2. eloiz - Това текстче го преработвах мно...
22.02.2009 17:14
Това текстче го преработвах многократно, все нещо не му достигаше, радвам се, че ти е допаднало.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1658428
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930