Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2010 18:48 - Сектите се активираха
Автор: eloiz Категория: Други   
Прочетен: 2834 Коментари: 12 Гласове:
1



  Щом чак до мен опряха, значи са се активирали, и още как.
"Свидетели на Йехова" разпространяват от седмици насам пъстри, много добре написани брошурки из пощите на хората от моя град. Дори една симпатична жена ме срещна  неотдавна на улицата и ми връчи списанието на сектата - изцяло цветно, наистина добре направено, а  главен акцент на броя беше въпросът как да изградим щастливо семейство...На задната корица на брошурката бяха изписали,  че  в началото на септември ще имат конгреси в София и в още един голям областен град, без , разбира се да изпишат точното място. Ако напиша тук въпросните дати, дали  ще се заинтригува някой от агенцията, която отговаря за това закона  за религиозните общности  в България да се спазва - все пак "Свидетели на Йехова", колкото и да са им цветни брошурките, колкото и да им е медно гласчето, все пак са забранени в у нас? Навярно никой не би се поинтересувал. "Свидетелите" обикалят България поне от началото на прехода, и рядко - само след някой голум зулум - някой се сеща за тях. Е, зулумът още не се е случал, няма какво да се сложи на първа страница на вестниците или пък като основна новина в емисията и затова нека ги оставим на спокойствие...
   Чудех се  напоследък и защо получавам в електронната си поща някакви извънредно досадни покани за семинари, предназначени за трейнинг на мениджъри и лидери... Днес, преди да препратя  поредното шарено(и доста обемисто, съдържащо покани, програми и какво ли не )писмо към спам защитата на пощата си  хвърлих един поглед на по-ситно написаният текст и попаднах на името на Л. Рон Хабърд. Сциентолози. И те преследват своя таргет - явно  маркетинговият подход е различен от този на "Свидетелите", но целта си остава същата.
       Само че, наблюдавайки методите и таргета на сциентолозите, последните  ми се струват къде - къде по-опасни от злополучните Йеховисти, с които години наред ни плашеха в часовете на класния.
     Сциентолозите не  се опитват да привлекат привърженици сред "обикновените" хора,  тоест привърженици, които трудно биха служили за някакви политически и икономически цели, освен като маса.  Сциентолозите се целят далеч по-високо - те желаят да овладеят направо онези, които управляват масата. Онези, които разполагат с власт и амбиции и  държат в себе си всички лостове, с които да ги осъществят. Църква, чиято чиста есенция е борбата за власт и влияние...  Гениална идея, която не може да се сравни с  остарелите сектантски похвати на Йеховистите и редица подобни. И един много важен плюс за сциентолозите - тяхната общност не принадлежи нито към християнската, нито към мюсюлманската, нито към която и да е религиозна общност - тоест, към нея биха могли да се присъединяват хора от всякакви етнически групи и с различна (традиционна) религиозна принадлежност.
   Въпреки че, наблюдавана отстрани, "експанзията" на двете секти   не е с еднакви размери - докато Йеховистите имат своите вече завладени територии в България и определено има върху какво " да стъпят", то сциентолозите може би сега навлизат в държавата ни и засега не виждам почти нищо, което би могло да ги спре. Нито Йеховистите, нито сциентолозите...
Бог да ни е на помощ.



Гласувай:
1



1. raders - Присъствах веднъж от любопитство ...
26.08.2010 19:05
Присъствах веднъж от любопитство на една сбирка на йеховистите и ми стана ясно. Пълна скръб са. Зубрят библията, цитират глупости, обясняват всички събития с разни пророчества и си вярват. Между другото проповедите им са малко по интелигентни от тези в ортодоксалната църква, където все още твърдят, че земята е плоска. Но общо взето, май че всички секти и религии се нуждаят от повече наивници.
цитирай
2. eloiz - Хм, не е точно така за православната църква...
26.08.2010 20:09
През ХІVв . Константин Костенечки, ако си спомняш - един от най-големите български средновековни писатели исихасти, наречен Философ от съвременниците си е работил над естественонаучни съчинения... И в едно от тях съвсем ясно е написал, че земята е кръгла, дори привежда някои от най-популярните днес доказателства... Не, не е изостанала православната църква, просто проблемът е, че има твърде малко хора у нас, които се занимават с богословие и които разясняват такива факти на обикновените хора.
цитирай
3. eloiz - Стига с тоя бой, де!
26.08.2010 22:14
Нали знаеш правилото - бие този ,който го е страх. Независимо за добро или за лошо.
цитирай
4. raders - През ХІVв. Константин Костенечки, ...
26.08.2010 22:17
eloiz написа:
През ХІVв . Константин Костенечки, ако си спомняш - един от най-големите български средновековни писатели исихасти, наречен Философ от съвременниците си е работил над естественонаучни съчинения... И в едно от тях съвсем ясно е написал, че земята е кръгла, дори привежда някои от най-популярните днес доказателства... Не, не е изостанала православната църква, просто проблемът е, че има твърде малко хора у нас, които се занимават с богословие и които разясняват такива факти на обикновените хора.


Това е нещо ново за мен. Благодаря ти.
цитирай
5. eloiz - Стига, Колобър)))))
27.08.2010 14:00
Не беше ли словото по-могъщо от меча?) Все пак "В началото бе словото...")))
цитирай
6. eloiz - Колобър, Йеховистите не са законни,
27.08.2010 16:49
но си прав за държавата, която не налага контрол. И мен ме възмущава поведението на един мой съсед, който стреля по бездомни котки с пушката си , и всички си мълчат, и напоследък много ми се иска да намеря самата аз една такава пушка и да му стрелям в прозорците, заради всички онези нещастни животни, които е избил... Но това ли е решението? Много ми се иска да не е.
цитирай
7. eloiz - Там е работата, че наистина не са законни.
27.08.2010 17:13
Поне доколкото си спомням - имаше едни списъци мисля, на "позволени" религиозни общности. Но "Йеховистите" не бяха сред тях - именно, защото бяха сгазили лука. И това, което правят в момента би трябвало да е незаконно.(Освен, ако адвокатите им не са оправили нещата през последните години) Само че на никой не му пука. Там е големият проблем. Че не само на държавата - в лицето на полицията, която би трябвало "да съблюдава законите"())))) не й пука, но и на мнозина хора също...
Това за пушките го зная) Влизала съм, гледала съм)))) Но все ме е срам да питам. Гледат ме странно, щом почна да питам за оръжие, все за разни спрейове ни е била раздумката. Сигурно заглушителят се купува отделно, хм? И оптичния мерник също? Уф, не ми обръщай внимание Всичките ми познания се изчерпват с "Леон")))
Впрочем, нека да излезем от тия хипотетични и висококултурни дискусии и да те попитам конкретно: Ти натупа ли ги тия Йеховисти, дето ти досадиха? )))
цитирай
8. анонимен - Какво е незаконното с тази дейност? ...
28.08.2010 16:54
Какво е незаконното с тази дейност? Не важи ли свободата на словото в България? Или искате да се върнем на положението с тоталитарен режим и и ограничени свободи? Защо те да нямат същите права като хора с други убеждения?
цитирай
9. eloiz - анонимен,
28.08.2010 20:16
нямам нищо против хора, които изповядват своята свобода на словото, без да ми пречат с нищо. Все пак една църква, която и да е тя, би трябвало да служи на обществото, а не сама на себе си (или на своя лидер, в повечето случаи)
цитирай
10. eloiz - Добре, Колобър, хубаво)))
29.08.2010 20:38
Никой не иска да се бием))) Само коментираме)))
Още повече, че мненията ни са сходни)
цитирай
11. liliyanaandreeva - Те са най-безвредните
21.09.2010 22:32
Останалите са оттам - нагоре...
цитирай
12. eloiz - Колобър,
10.10.2010 16:39
хората се самоубиват, защото са самотни и изоставени. Никой няма да постъпи в секта, ако не изпитва нужда от хора, които да го разбират и да го ценят.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1661328
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930