Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2009 11:36 - Спасение дебне отвсякъде...
Автор: eloiz Категория: Други   
Прочетен: 582 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 31.07.2009 21:42


     Мразя филмите, в които някой спасява - обикновено самостоятелно и задължително геройски света. Те са толкова много и така повтарящи се, но явно в тях има нещо, което отива отвъд глуповатия патриотизъм и боксофис класациите .
  "Тънката червена линия" на Спасителя на човечеството минава през цялата ни история - не само нашата, и изкристализира в откровени бози, в които Полковникът привиква Джак Барабата от кръчмата, връчва му лазерна пушка и го качва в совалката, защото въпросният тъпанар е Единственият, който може да взриви метеорита/астероида/огромния кораб на лигавите извънземни....
   Със същия успех,  повярвайте, но в различна културна окраска се представят съответните феномени като Ким Ир Сен, талибанът Гошо и главатарят на бунтовниците от Заир. 
   Всички те спасяват света./Най-вече своя свят/ И изобщо митът за "Спасителя", "Месията", носителят на колективната отговорност като че ли все повече набира сили , много повече сили, отколкото е можел да събере в Средновековието, когато стадният инстинкт на предците ни, на който човечеството се подчинява открай време е бил добре организиран и на всеки му е било ясно мястото, което заема в света. 
   Е да, но светът се промени и в стадото вече цари хаос. И хората трескаво си търсят герои, които да обожествят и да направят свои идоли - не каменни или глинени, а  музикални, спортни, филмови, политически идоли. 
  Нима това не е признак за изчезването на вярата у хората?
  Едва сега разбирам защо добрият стар Господ е сложил на такова важно място - едно от първите - своята заповед да не си правим идоли. Той много добре е знаел, че идолите са до време и все пак ще бъдат разрушени, но пораженията върху вярата на хората - това е искал да предотврати, навярно...

   Защото "претоварването" на идолите с вярата на онези, които са ги издигнали до това положение е убийствено. Те не се раждат свръхчовеци, техните идолопоклонници  ги правят  такива, отнемайки им всичко човешко, и тези полухора имат пълното право да ни мразят за това... Прости физични закони - всяко действие има своето равно по параметри противодействие...Всичките ни идоли са сеели смърт и безумие - спомнете си Сталин, спомнете си Хитлер, спомнете си останалите "водачи", които минаха с гениални и кървави стъпки през собствената ни история. 
  Защото какво става в глупавите холивудски филми за спасителя на човечеството? Ами преди той да се накани да ни спаси умират поне няколко милиона души, ей така, мърцина, защото така е по сценарий, или защото е логично?...
Ето това е погрешното в цялата ни идея за Спасителя - че Той би позволил дори и един човек да умре, за да може да спаси всички останали... 
Не, не е вярно. 
Всички ще бъдат спасени. Това е същността на вярата.
Нищо, че сами си правим ада на земята...


   И може би  най-накрая  все пак хората  ще си сътворят  и Месията на Последния Ден. 
   Всички ще му вярват, няма как иначе да бъде.
   Лошото ще бъде, че той няма да може да нахрани с един хляб и няколко риби седем милиарда души.
   И тогава може би най-сетне всички ще се сетят  да погледнат  в себе си и да отсъдят кое е добро и кое е зло.Всеки сам за себе си. По най-важното право, което ни е дал Господ.
  И със сигурност ще настанат по-добри дни, в които  няма да имаме нужда от Спасител. 
   
   
   
  
 



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1651904
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031